ειδήσεις

KAIST: εύκαμπτη solid state μπαταρία

Εύκαμπτα ηλεκτρονικά κυκλώματα, εύκολο. Εύκαμπτα ηχεία, έγινε. Εύκαμπτες OLED οθόνες, ήθελε δουλίτσα αλλά το καταφέραμε και αυτό.
Τι μας μένει ; The hard part. Οι μπαταρίες…
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι η τεχνολογία των μπαταριών δεν αναπτύσσεται με τόσο αλματώδης ρυθμούς όπως όλοι υπόλοιποι κλάδοι των ηλεκτρονικών.
Το τελευταίο trend που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της νανοτεχνολογίας είναι η ανάπτυξη εύκαμπτων υλικών που προορίζονται για ηλεκτρονικές συσκευές. Ενώ έχουμε καταφέρει ήδη αρκετά σε αυτόν τον τομέα ένα μεγάλο εμπόδιο ξεπρόβαλε εδώ και καιρό. Τροφοδοσία του κυκλώματος μέσω ενός εύκαμπτου υλικού.
Έτσι το Κορεατικό Ινστιτούτο Προηγμένων Επιστημών και Τεχνολογίας (KAIST), ομάδα υπό τον καθηγητή Κέον Τζάε Λι, ανέπτυξε μια εύκαμπτη μπαταρία λεπτών ινών με πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν γίνει έρευνες και απόπειρες ανάπτυξης εύκαμπτων μπαταριών. Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτές είναι πως τα περισσότερα προτεινόμενα μοντέλα είχαν αρκετή δυσκολία στο να διατηρήσουν τόσο την τάση τους όσο και και το φορτίο σε κυρτή κατάσταση, προκαλώντας αξιοπρόσεκτες απώλειες φορτίου με κάθε κάμψη. Ωραίο να έχεις εύκαμπτο κινητό αλλά να έχεις την έννοια να μην λυγίζει για πολύ ώρα και χάνει μπαταρία?
Μπαα. Εδώ φυσικά είναι το sweet spot της μπαταρίας του KAIST.
Πέρα από την αντοχή των υλικών κατασκευής της,κάτι πολύ δύσκολο για την κλάση των εύκαμπτων μπαταριών αφού λόγο ευκαμψίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες αφού είναι κατασκευασμένη από ανόργανα πολυμερή υλικά σε αντίθεση με της προηγούμενες απόπειρες που χρησιμοποιούσαν οργανικά πολυμερή.

About Freegr network

Από το Blogger.