Europe

Σε λειτουργία ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής της Ευρώπης

Τέθηκε σε λειτουργία τις προηγούμενες μέρες ο νέος υπερυπολογιστής SuperMUC που φιγουράρει στην τέταρτη θέση στις λίστες του TOP500 Supercomputing Sites και χρησιμοποιεί 155.656 πυρήνες. Για να το πετύχει αυτό βασίζεται σε επεξεργαστές της Intel, πιο συγκεκριμένα στον Intel Xeon 2.7-GHz, 8-core E5-2680 ενώ η κατασκευή του έχει γίνει από την IBM. Ο SuperMUC βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Leibniz-Rechenzentrum (Leibniz Supercomputing Centre) που βρίσκεται στην πόλη Garching, κοντά στο Μόναχο και είναι ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής που βασίζεται στην αρχιτεκτονική X86. Για σύγκριση ο τωρινός πιο γρηγορότερος υπερυπολογιστής είναι ο IBM Sequoia που ελέγχεται από το US Department of Energy και χρησιμοποιεί δεκαεξαπύρηνους Power BQC επεξεργαστές.
Για τον έλεγχο των nodes του υπερυπολογιστή χρησιμοποιείται το System X iDataPlex της IBM που μπορεί να διαχειριστεί τα 3 Petaflops της υπολογιστικής δύναμης του SuperMUC, ενώ η μνήμη RAM φτάνει τα 324TB είναι DDR3, 30nm και προέρχεται από την Samsung.
Το λειτουργικό σύστημα που τρέχει είναι μια έκδοση του SUSE Linux Enterprise Server. Ο Dr. Herbert Huber, επικεφαλής των high-performance systems στο LRZ αναφέρει οτι ο SuperMUC είναι αρκετές φορές πιο αποδοτικός από τον προηγούμενο υπερυπολογιστή που είχαν ενώ με την χρήση του SUSE Linux Enterprise μπορούν να λειτουργούν το σύστημα στις βέλτιστες ρυθμίσεις του.
Μία από τις καινοτομίες που παρουσιάζει ο SuperMUC είναι η χρήση υδρόψυξης για τους επεξεργαστές και τις μνήμες με την χρήση του IBM Aquasar system. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί νερό θερμοκρασίας μέχρι 40 *C, ενώ το ζεστό νερό που εξέρχεται από το σύστημα χρησιμοποιείται για την θέρμανση του κτηρίου.

About Freegr network

Από το Blogger.