ειδήσεις

Πόλεμος για τον Μεγάλο Αδελφό της Google

Πόλεμος μεταξύ της Google και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξέσπασε χθες, με αφορμή τη νέα πολιτική απορρήτου που έθεσε σε εφαρμογή η εταιρεία. Οι νέοι κανόνες, που επηρεάζουν δισεκατομμύρια χρήστες του Ιντερνετ σε όλο τον πλανήτη (μόνο η μηχανή αναζήτησης δέχεται κάθε εβδομάδα 1 δισ. επισκέπτες), επικρίθηκαν έντονα από χρήστες και αναλυτές της αγοράς του Διαδικτύου, οι οποίοι έκαναν λόγο για σοβαρό πλήγμα στην ιδιωτικότητα.
Πόση ελευθερία χωράει στην εποχή της Google; Ασφαλώς, όση επιτρέπουν οι ιδρυτές της. Η εταιρεία που το 1998 κατασκεύασε τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ψάχνουν πληροφορίες άλλαξε χθες και την πολιτική απορρήτου των υπηρεσιών της προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Χρήστες του Διαδικτύου και ειδικοί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων έκαναν λόγο για «καίριο πλήγμα στην ιδιωτικότητα», ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η νέα πολιτική της Google παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε πριν από λίγες ημέρες από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Γαλλίας (CNIL) να εξετάσει την πολιτική που έθεσε από χθες σε ισχύ η Google. Το πόρισμα των Γάλλων επιβεβαίωσε τους αρχικούς φόβους.
«Ανησυχούμε βαθύτατα ότι οι νέοι κανόνες δεν είναι σύμφωνοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, οι προβλεπόμενοι κανόνες διαφάνειας δεν έχουν εφαρμοστεί», δήλωσε χθες η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC 4. «Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι βασικός κανόνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμπεριέχεται στις συνθήκες της. Δεν είναι προαιρετική, είναι υποχρεωτική», πρόσθεσε η κ. Ρέντινγκ.

About Freegr network

Από το Blogger.