ειδήσεις

AMD Vishera: Δεκαπύρηνοι με πρότυπο quad-channel

Οι νέοι επεξεργαστές που θα βασίζονται στην εξέλιξη της αρχιτεκτονικής Bulldozer που ονομάζεται "Piledriver" έχουν για την ώρα την κωδική ονομασία Vishera. Οι επεξεργαστές Vichera που θα διαδεχτούν τους Zambezi θα διαθέτουν πέντε modules τύπου Piledriver, που σημαίνει ότι θα είναι δεκαπύρηνοι και θα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Έτσι βλέπουμε ότι δεν εγκαταλείπεται η αρχιτεκτονική Bulldozer παρόλο που δεν καλυψε τις προσδόκιες του κοίνού της, απλά προσπαθεί να την βελτιώσει.
Η AMD σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αναμένεται να παρουσιάσει τρεις κατηγορίες επεξεργαστών, τους Vishera (desktop high-performance), Terramar (server high-density) και Sepang (server small-medium business). Τα συγκεκριμένα chip δεν είναι τα πρώτα που θα ανακοινωθούν με βάση την αρχιτεκτονική Piledriver αφού προηγούνται οι APUs (Accelerated Processing Units) της AMD με την κωδική ονομασία Trinity που θα διαδεχτούν τις LIano.
Tα νέα χαρακτηριστικά που φέρνουν οι 10πύρηνοι επεξεργαστές Vishera είναι ότι θα ενσωματώνουν ελεγκτή μνήμης quad-channel DDR3 και HyperTransport Assist, που παρατηρείται στους επαγγελματικούς επεξεργαστές της AMD (Opteron) που κάνουν χρήση του socket G34, και βοηθάει στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο dies.
Οι επεξεργαστές Opteron G34 (LGA1972) διαθέτουν δύο quad-core ή δύο six-core ή 4-module dies τα οποία συνδυαστικά διαθέτουν τέσσερα κανάλια μνήμης DDR3 και ένα αριθμό από συνδέσμους HyperTransport για να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα sockets σε ένα σύστημα καθώς και με το κεντρικό chipset. Είναι η απέλπιδα προσπάθεια της AMD να συναγωνιστεί με τους καινούργιους επεξεργαστές της Intel με socket 2011;

About Freegr network

Από το Blogger.