ειδήσεις

Η νέα αρχιτεκτονική Haswell της Intel

Η αρχιτεκτονική Haswell είναι το επερχόμενο tock της Intel. (Tα tock είναι καινουρια αρχιτεκτονική, ενω τα tick ειναι σμίκρυνση λιθογραφίας) H Haswell αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της εντός του 2013, στα 22nm που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στα chip της σειράς Ivy Bridge στις αρχές του 2012. Η αρχιτεκτονική θα καλύψει τα notebooks, τα ultrabooks και τους desktop υπολογιστές.
Στην πλατφόρμα των Ultrabooks θα ειναι διαθέσιμα chip των 15W TDP παρόμοια με αυτά που κυκλοφορούν στην αρχιτεκτονική Sandy Bridge. Η κυρια αλλαγή εδω ειναι οτι η Intel θα μεταφέρει των Platform Controller Hub στο ιδιο package του CPU, κάνοντας ετσι την Haswell Multi-Chip Package . Με την αρχιτεκτονική Sandy Bridge, ήταν αναγκαία η ύπαρξη ενός δεύτερου chip για το PCH. Ίσως αυτό να είναι η αρχή μια ολοκληρωτικής συγχώνευσης των die ( στα 14nm ίσως; ). Το κέρδος από αυτήν την κίνηση είναι η ελαχιστοποίηση του χώρου που θα χρειάζεται το motherboard με κέρδος σε χώρο που θα χρησιμοποιηθεί πιθανώς για την αύξηση της χωρητικότητας της μπαταρίας.
Η καινούρια αρχιτεκτονική θα προσφέρει, σε Ultrabooks και notebooks, τρεις διαφορετικές επιλογές όσον αφόρα την κάρτα γραφικών. GT1, GT2 ή GT3. Στην πλατφόρμα των desktop υπολογιστών θα είναι διαθέσιμες μόνο οι GT1 και GT2. Αν και δεν υπάρχουν περισσότερες τεχνικές πληροφορίες, εικάζεται ότι η ύπαρξη τριών επιλογών, έναντι δυο στην Sandy Bridge, μπορεί να περιλαμβάνει και μια ισχυρή GPU, με παραπλήσιες δυνατότητες των ξεχωριστών λύσεων.
Όσον αφορά την υποστήριξη μνήμης, και οι τρείς πλατφόρμες θα υποστηρίζουν DDR3L, ενω στα συστήματα desktop θα υπάρχει υποστήριξη DDR3 ενώ τα Ultrabook θα υποστηρίζουν LPDDR3. Όλες οι υλοποιήσεις θα χαρακτηρίζονται από δυο κανάλια μνήμης. Τέλος θα υπάρχει υποστήριξη εντολών AVX 2.0, ΑES-NI και HyperThreading, ενω θα υπάρξη και στο socket σε LGA-1150

About Freegr network

Από το Blogger.