ειδήσεις

Memory stick (usb flash): αποφύγετε τους ιούς

Πολλά άτομα, βάζουν τα φλασάκια τους (memory sticks, usb flash drives, ή πείτε τα τέλος πάντων όπως θέλετε) σε διάφορους υπολογιστές εδώ και κει(σε πανεπιστήμια, σε φίλους, κτλ). Αυτό έχει σαν συνέπεια το γεγονός ένας υπολογιστής να έχει κάποιον ιό, να κολλήσει αυτόματα στο φλασάκι(αν ο ιός κολλάει φλασάκια), και μετά σε όποιον υπολογιστή το βάλει, να κολλάει και ο υπολογιστής αυτόματα. Οπότε ο κύκλος συνεχίζεται, πάει ο άλλος βάζει το καθαρό φλασάκι του στον μολυσμένο υπολογιστή, το μολύνει, το βάζει σε άλλον καθαρό υπολογιστή, τον μολύνει, κοκ.
Να ξέρετε ότι...
1) Πολλούς από αυτούς τους ιούς, δεν είναι ιοί στην πραγματικότητα, απλά τους αναφέρω εγώ έτσι για να γίνομαι πιο κατανοητός
2) Πολλά antivirus "καθαρίζουν" μόνο το 50% περίπου από αυτούς τους "ιούς"
3) Αν κάνετε φορμάτ το φλασάκι καθαρίζει, αλλά αν έχει κολλήσει ο υπολογιστής, μετά το φορμάτ ξαναβάζει μέσα τον ιό
4) Ο ιός πολλές φορές δεν φαίνεται γιατί είναι υπό μορφή κρυφού αρχείου
5) Αν εμφανίσετε τα κρυφά αρχεία, δεν μπορείτε να τον σβήσετε πολλές φορές(αφού έχετε ανοίξει το φλασάκι) γιατί χρησιμοποιείται από τα windows!
6) Αν βάλετε το μολυσμένο φλασάκι και το ανοίξετε (πχ με αυτόματη εκτέλεση, ή πιο απλά από το "My Computer"), τότε 100% έχει κολλήσει και το σύστημα
7) Όταν κολλήσει το σύστημά σας, κολλάει και σε όλους τους άλλους σκληρούς, με τον ίδιο τρόπο που κολλάει και το φλασάκι!
8) Αν εντοπίσετε τα "ύποπτα" αρχεία εκτός windows και τα σβήσετε, με το που θα ξαναμπείτε στα windows, θα ξανακολλήσουν όλα ξανά! Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές έχει μολυνθεί και η registry.
Τρόποι οριστικής αντιμετώπισης του φαινομένου

1ος τρόπος: η εύκολη οδός
Ψάξτε στο google βάσει της ονομασίας του αρχείου-ιού που βρήκατε στο φλασάκι σας, κάντε μια έρευνα, και είναι πολύ πιθανό να βρείτε κάποιο fix-tool (εργαλείο επιδιόρθωσης) από κάποια εταιρεία antivirus, που να σας καθαρίζει τον υπολογιστή από τον συγκεκριμένο ιό που κολλήσατε.
2ος τρόπος: μία ακόμη εύκολη οδός, αλλά περισσότερο χρονοβόρα
Δοκιμάστε βάλτε ένα καλό antivirus, βάλτε το να ψάξει όλους τους σκληρούς σας, όπως επίσης και το φλασάκι σας. Αν δεν βρει τίποτα, βγάλτε το, βρείτε άλλο καλό αντivirus, εγκαταστήστε το και επαναλάβετε τη διαδικασία. Αν πάλι τίποτα, δοκιμάστε ξανά με άλλο! Αν δεν γίνεται και τώρα τίποτα, τότε πάμε στον 3ο τρόπο...
3ος τρόπος: ο δύσκολος αλλά 100% αποτελεσματικός
Αυτός ο τρόπος δυστυχώς απαιτεί λιγάκι πιο προχωρημένες γνώσεις και χρόνο. Θα προσπαθήσω να γίνω όσο το δυνατόν πιο κατανοητός, για ότι απορία, μη διστάσετε να αφήσετε σχόλιο να σας βοηθήσω. ;)
Υπάρχει βέβαια και η λύση του να μην κάνετε και τίποτα και να "συνυπάρξετε" μαζί του, αν δεν σας ενοχλεί!

About Freegr network

Από το Blogger.