ειδήσεις

«Εκτυπωτής» inkjet έχει...ανθρώπινο δέρμα

Ένα νέο σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει στρατιώτες και γενικότερα τραυματισμένους ανθρώπους το οποίο θα «εκτυπώνει» δέρμα χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία inkjet που πολλοί έχουμε σπίτι μας. Το σύστημα παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών στο 96ο Συνέδριο Κλινικής.
Οι επιστήμονες είπαν, ότι οποιαδήποτε απώλεια του δέρματος πάχους άνω των 4 εκατοστών, δεν γίνεται να θεραπευτεί από μόνη της. Ο εκτυπωτής θα διαμορφώνει λωρίδες δέρματος που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν<…> σε εγκαύματα, εκδορές και άλλες πληγές.
Όπως και σε άλλες παρόμοιες μεθόδους όπου αναμιγνύονται δύο διαφορετικές χημικές ουσίες προκειμένου να δημιουργηθεί τεχνητό δέρμα, έτσι και σε αυτή ο «εκτυπωτής» έχει δύο διαφορετικές κεφαλές ψεκασμού με διαφορετικό υλικό στην κάθε μία για να δημιουργήσουν το υλικό του δέρματος. Η μία κεφαλή θα ψεκάζει κύτταρα δέρματος, ινωδογόνο (πηκτική ουσία του αίματος) και κολλαγόνο τύπου Ι (κύριο συστατικό του συνδετικού ιστού, σε ουλές). Η δεύτερη κεφαλή θα ψεκάζει την ουσία θρομβίνη (επίσης πηκτική ουσία). Μέχρι σήμερα, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία σε ποντίκια. Δεν είναι ακόμη σίγουρο πότε και αν αυτή η μέθοδος θα εφαρμοστεί σε ανθρώπους.

About Freegr network

Από το Blogger.