ειδήσεις

Ιστοσελίδες malware απο τη McAfee

Οι ειδικοί του διαδικτύου συνεχώς μας αποτρέπουν, να ανοίγουμε τα λινκς από e-mails που λαμβάνουμε, τόσο από άτομα που γνωρίζουμε αλλά ιδιαιτέρως από άτομα που δεν γνωρίζουμε, διότι είναι πιθανόν οι φίλοι και γνωστοί μας να έχουν πέσει και οι ίδιοι θύματα απάτης και κακόβουλου λογισμικού χωρίς να το ξέρουν. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με το Facebook να έχει ριζώσει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, όλο και περισσότερες επιθέσεις δέχονται οι ανυποψίαστοι χρήστες που επιλέγουν να ανοίξουν κάποιον σύνδεσμο προκειμένου να επωφεληθούν από δήθεν δωρεάν υπηρεσίες, εξαιρετικές προσφορές, να κατεβάσουν φωτογραφίες ή ακόμα και να παίξουν κάποια on-line παιχνίδια.
Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως clickjacking και ορίζεται ως η κακόβουλη τεχνική που χρησιμοποιείται με σκοπό να εξαπατηθούν οι χρήστες του διαδικτύου προκειμένου οι επιτήδειοι να αποκτήσουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των θυμάτων ή να ανακαλύψουν ορισμένες άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες όπως για παράδειγμα αριθμό πιστωτικών καρτών κα, κάνοντας κλικ σε φαινομενικά αθώα λινκς.
Η εταιρία McAfee για το σκοπό αυτό έχει ιδρύσει μια υπηρεσία, την McAfee Global Threat Intelligence η οποία αξιολογεί εκατομμύρια ιστοσελίδες και εντοπίζει τις πιο επικίνδυνες, αυτές δηλαδή που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, στέλνουν spam mails και ενσωματώνουν στον κώδικα τους διαφόρων ειδών exploits.
Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες της υπηρεσίας αυτής το 6,2% των ιστοσελίδων που ελεγχτήκαν το 2010, παρουσίασαν επικίνδυνα για τους επισκέπτες χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με το έτος 2009 το ποσοστό αυτό ήταν 5,8% και το έτος 2008 4,1%. Επίσης υπολογίστηκε ότι το 30% των ιστοσελίδων που έχουν κατάληξη .com περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, έκπληξη ακόμα προκαλεί ότι και το 30% των ιστοσελίδων με κατάληξη .info εμπεριέχουν τέτοιου είδους λογισμικό και ένα ποσοστό της τάξης του 29.4% από Βιετναμέζικες ιστοσελίδες με κατάληξη .vn. Στην τέταρτη θέση επικινδυνότητας βρίσκονται οι ιστοσελίδες από το Cameroon και αυτό γιατί πολύ συχνά οι χρήστες κάνουν λάθος κατά τη πληκτρολόγηση της κατάληξης και αντί για .com γράφουν .cm γεγονός που οι επιτήδειοι δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο. Τέλος την πεντάδα συμπληρώνουν ιστοσελίδες από την Αρμενία με κατάληξη .am και ποσοστό 12.1%. Στο αντίθετο άκρο των λιγότερο επικίνδυνων ιστοσελίδων βρίσκονται αυτές με καταλήξεις .travel, .edu, .jp(Japan), .cat(Catalan), .gg(Guernsey) με ποσοστό 0,1%.

About Freegr network

Από το Blogger.