3D

Τεχνική συμπίεσης δεδομένων για Internet 3D!

Μία νέα τεχνική συμπίεσης δεδομένων υπόσχεται να κάνει δυνατή τη μετάδοση ταινιών 3D μέσω internet και δορυφόρου. Επειδή απαιτούνται τουλάχιστον δύο εικόνες κάθε στιγμή για την αναπαραγωγή 3D ταινιών, τέτοιου είδους ταινίες απαιτούν μεγαλύτερο data rate σε σχέση με τις ταινίες δύο διαστάσεων.
Για να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, μία ομάδα του ινστιτούτου Fraunhofer που ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες ανέπτυξε μια τεχνική συμπίεσης ονόματι Multiview Video Coding (MVC) η οποία μειώνει το απαιτούμενο data rate για τη μετάδοση της ταινίας, διατηρώντας την υψηλή ανάλυση. «Η τεχνική MVC "συσκευάζει" τις δύο εικόνες που χρειάζονται για στερεοσκοπικό 3D έτσι ώστε το bit rate των ταινιών να μειώνεται σημαντικά", αναφέρει ο επιστήμονας του Fraunhofer, Thomas Schierl, προσθέτοντας ότι η νέα τεχνική θα κάνει τις 3D ταινίες μέχρι και 40 τοις εκατό μικρότερες.
"Οι νέες τηλεοράσεις παίζουν 3D ταινίες μόνο από Blu-ray. Το επόμενο βήμα για να έρθει το 3D στα σπίτια του κόσμου είναι μέσω broadcast ή IPTV κανάλια που λειτουργούν μέσω DSL ή καλωδίου." Η MVC θα λειτουργεί σε 3D συστήματα χωρίς γυαλιά, διότι μπορεί να κωδικοποιήσει και να συμπιέσει αρκετά views μαζί. Έτσι με την χρήση ενός δέκτη και ενός αποκωδικοποιητή ο χρήστης θα μπορεί να απολαμβάνει ταινίες τριών διαστάσεων στην τηλεόραση του. Ο Schierl ανέφερε επίσης πως οι MVC ταινίες θα παίζουν και σε παλαιότερες τηλεοράσεις και αποκωδικοποιητές.
Πηγή; tgdaily.com

About Freegr network

Από το Blogger.