ειδήσεις

Τέλη του 2011 GPUs στα 28nm...

Θα χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο από ένα χρόνο για να εγκαταστήσουμε στους υπολογιστές μας κάρτες γραφικών με GPU που θα κατασκευάζεται με λιθογραφία 28nm, και αυτό ισχύει τόσο για τους επεξεργαστές γραφικών της AMD όσο και για εκείνους της Nvidia.
Οι λόγοι είναι προφανείς. Τόσο η TSMC όσο και η Global Foundries χρειάζονται αρκετό χρόνο μέχρι να βελτιστοποιήσουν τις γραμμές παραγωγής τους στα 28nm. Θα θυμάστε πόσο δύσκολο ήταν για την TSMC να κατασκευάσει chips στα 40nm, και πόσα εκατομμύρια δολάρια στοίχισε αυτό στην AMD το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και το πρώτο τρίμηνο του 2010 που δεν μπορούσε να καλύψει την μεγάλη ζήτηση.
Οι δοκιμές για την παραγωγή chips στα 28nm ξεκινούν φέτος και είναι σίγουρο πως τους επεξεργαστές γραφικών της AMD, θα τους κατασκευάσουν από κοινού οι Global Foundries και TSMC ενώ τους επεξεργαστές της Nvidia θα τους κατασκευάσει η TSMC. Αν βεβαίως η εταιρεία Global Foundries κάνει καλή δουλειά με τα chip της AMD (ATI Radeon) τότε δεν είναι καθόλου επιστημονική φαντασία η Nvidia να στραφεί προς αυτή.
Στα τέλη του 2010, η AMD θα ανακοινώσει την νέα γενιά ATI Radeon HD 6000 ωστόσο θα βασίζεται στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική και θα κατασκευάζεται σε κλίμακα ολοκλήρωσης 40nm. Η Nvidia θα συνεχίσει την ίδια ώρα την επέκταση της σειράς καρτών γραφικών της εταιρείας που βασίζεται στην αρχιτεκτονική "Fermi" και κυρίως στο chip GF104.

About Freegr network

Από το Blogger.