ειδήσεις

Eπεξεργαστής με 48 πυρήνες από την Intel

Η Ιntel έχει αναπτύξει στο ερευνητικό της εργαστήριο στο Μπράουνσβαϊκ το πρωτότυπο ενός επεξεργαστή, που αποτελείται από 48 πυρήνες. Ο επεξεργαστής δομήθηκε σύμφωνα με την αρχή του Cloud Computing, ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Justin Rattner - διευθύνων των Intel Labs και CTO (Chief Technology Officer) της Intel - που παρουσίασε τον επεξεργαστή στη Σάντα Κλάρα, ένας τέτοιος επεξεργαστής θα λειτουργικά πολύ πιο αποδοτικά σε ένα μελλοντικό υπολογιστικό κέντρο από ότι σήμερα, εξοικονομώντας τεράστιο χώρο και ενέργεια.
Ο 48πύρηνος επεξεργαστής δεν θα μπει ακόμα σε μαζική παραγωγή αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως ερευνητικό chip για τους μηχανικούς της Intel ή τα πανεπιστήμια. Απώτερος στόχος της Intel είναι η ενσωμάτωση 100 πυρήνων σε ένα chip. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι 48 πυρήνες καταναλώνουν μόνο 25Watt σε κατάσταση αδράνειας ή 125Watt σε μέγιστο φόρτο. Επιπλέον ο 48πύρηνος επεξεργαστής αποτελείται από 1,3 τρις τρανζίστορ, ενώ η επιφάνεια που καταλαμβάνει 567 τετραγωνικά χιλιοστά.
H Intel ισχυρίζεται ότι οι πυρήνες επικοινωνούν μεταξύ τους σε μεγάλες ταχύτητες. Ένα "Δίκτυο Υψηλής Ταχύτητας" με 256GB/s bandwidth φροντίζει για την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφορίας και δεδομένων μεταξύ των πυρήνων. Αλλά και ένας ελεγκτής μνήμης ανήκει στο εξοπλισμό του 48πύρηνου. Οι μεμονωμένοι επεξεργαστές μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν αυτόματα, μειώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση.

About Freegr network

Από το Blogger.