ειδήσεις

Σε ισχυ ο μεγαλύτερος υπερ-υπολογιστής για το κλίμα

Η Γερμανία αποκάλυψε τον πιο ισχυρό στον κόσμο σούπερ-υπολογιστή που θα είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στην μελέτη του παγκόσμιου κλίματος. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα τους τροφοδοτήσει με νέα ζωτικά στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα οποία θα αξιοποιηθούν από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Ο υπολογιστής, με την ονομασία «Χιονοθύελλα», βρίσκεται εγκατεστημένος στο κέντρο κλιματολογικών ερευνών του Αμβούργου. Ζυγίζει 35 τόνους, χρησιμοποιεί καλώδια συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων και έχει δυναμικότητα 158 TeraFlops ή 158 τρισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Ο “Blizzard” είναι 60 φορές ταχύτερος από τον προκάτοχό του και ένας από τους πιο γρήγορους υπερ-υπολογιστές στον κόσμο. Εκτός του να παρακολουθεί συνεχώς τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς της Γης, ο υπολογιστής θα αναλύει την επίπτωση των πάγων και των φυτών στα «αέρια του θερμοκηπίου» και την κλιματική αλλαγή. Ακόμα θα μπορεί να προβλέπει την εξέλιξη των ανεμοστρόβιλων, ακόμα και των πιο μικρών.

About Freegr network

Από το Blogger.