τεχνολογία

NVIDIA Fermi: Η νέα εποχή του GT300

Στο GPU Technology Conference, η Nvidia αποκάλυψε ορισμένα στοιχεία από την νέα αρχιτεκτονική των επεξεργαστών γραφικών που θα παρουσιάσει στους επόμενους μήνες. Η αρχιτεκτονική "Fermi", όπως ανακοίνωσε ο CEO της εταιρείας, Jen-Hsun Huang, είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η βιομηχανία των επεξεργαστών γραφικών (GPU) και φέρνει, τις πολύπλοκες αυτές μονάδες επεξεργασίας σε ένα άλλο επίπεδο.
Ουσιαστικά, η Nvidia έκανε γνωστό, ότι σύντομα, δεν θα παρουσιάσει στην αγορά μία απλή GPU, αλλά μία cGPU (Computational Graphics Processing Unit) αφού υποστηρίζει, και μάλιστα γηγενώς (natively) πέρα από CUDA, DirectX 11 (Shader Model 5.0 ), OpenGL 3.1 και 3.2, OpenCL και Fortran ή DirectCompute και - κρατηθείτε - C++!
Με άπλά, λόγια... η νέα αρχιτεκτονική της Nvidia είναι πιο κοντά σε εκείνη τωνεπεξεργαστών, από ποτέ άλλοτε. Η δυνατότητα εκτέλεσης κώδικα C++ (και C, CUDA και Fortran) αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ηχηρό χτύπημα στο "Larrabee" της Intel, και δείχνουν, πως οι επεξεργαστές γραφικών μπορούν επιτέλους να κάνουν πολλά, πολλά περισσότερα πράγματα από το να πυροβολούν... frames per second σε μία οθόνη, έστω και σε high definition ανάλυση.
Πριν λίγες μέρες, η AMD, παρουσίασε την πραγματικά εξαιρετική σειρά καρτών γραφικών της ATI Radeon HD 5800, η οποία προσφέρει επίσης υποστηρίξη στα πρότυπα ATI Stream, OpenCL, DirectX 11 (Shader Model 5.0 ) και DirectCompute. Όσο αφορά στην χρήση του επεξεργαστή γραφικών, ως ένα γενικής χρήσης επεξεργαστή ας πούμε, η Nvidia, προχώρησε φαίνεται ένα βήμα παραπέρα με την υποστήριξη - στο hardware - της γλώσσας C++.
Η AMD με την νέα σειρά ATI Radeon HD 5800, παρουσίασε την νέα σειρά με βασικό όπλο την υποστήριξη στο DirectX 11 API της Microsoft - αν και έδωσε μεγάλη σημασία και στην υποστήριξη των OpenCL και DirectCompute - αλλά φαίνεται πως η Nvidia, παρόλο που φυσικά θα υποστηρίξει την νέα έκδοση του προτύπου, μάλλον ήθελε να υποβαθμίσει ελαφρώς το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Και πως να μην το έκανε, μπορεί κάποιος να πει, όταν έχει μία GPU στα χέρια της, που μπορεί να τρέξει κώδικα C++ στο hardware, προσφέρωντας αναρίθμητες δυνατότητες στους προγραμματιστές και στις εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών;
Το νέο chip που ακολουθεί την αρχιτεκτονική "Ferbi" (Enrico Ferbi, Ιταλός φυσικός που ανακάλυψε τον πυρηνικό αντιδραστήρα, για αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένοι "αξιωματούχοι" της Nvidia αναφέρονταν στο GT300 chip με την κωδική ονομασία "reactor") ενσωματώνει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια transistors (η ATI Radeon HD 5870 ενσωματώνει περίπου 2,15 δισ. transistors) και θα καταλαμβάνει επιφάνεια μεγαλύτερη κατά πάσα πιθανότητα από τα 576mm² του GT200, έστω και αν θα κατασκευάζεται από την TSMC σε κλίμακα ολοκλήρωσης 40nm.

About Freegr network

Από το Blogger.