τεχνολογία

Gigabyte GA-P55-UD6 για τέλειο PC

Η Gigabyte απειλεί ανοιχτά τον ανταγωνισμό με ένα φρέσκο motherboard που βασίζεται στο Intel P55 Express, το chipset υποστήριξης των επεξεργαστών τύπου "Lynnfield" (Core i7 και Core i5) και ενσωματώνει 24-phase σύστημα τροφοδοσίας, χαρακτηριστικό που αναμφισβήτητα που αποτελεί ένα σημαντικό προβάδισμα ώστε να αναφωνήσουμε ότι θα είναι από τα καλύτερα motherboard του είδους στο overclocking. Επίσης, το GA-P55-UD6 είναι ιδανικό για απαιτητικούς χρήστες που επιθυμούν υψηλό επίπεδο εξοπλισμό και δεν κάνουν συμβιβασμούς.
Η Gigabyte, βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο, και το GA-P55-UD6 απλώς αποτελεί ένα δείγμα της υψηλής τεχνογνωσίας της εταιρείας, που τελευταία "ακούει" τους χρήστες, και η οποία έχει δεν έχει βάλει άλλο στόχο παρά την κορυφή. Στην συγκεκριμένη κατηγορία motherboard, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός, ωστόσο το GA-055-UD6 καταφέρνει αμέσως να ξεχωρίσει, κυρίως χάρη στο ιδιαίτερα πολύπλοκο 24-φασικό σύστημα τροφοδοσίας.
Στη συσκευασία του GA-P55-UD6, η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση το 24-phase power design, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του άλλωστε και ένα χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Αρκετά πλούσιο το "πακέτο" (αν και δεν περιμέναμε και πολλά, επειδή τα περισσότερα είναι... ενσωματωμένα στο motherboard). Εγχειρίδια χρήσης, CD με διάφορες εφαρμογές και τους απαραίτητους drivers (@BIOS, Q-Flash, Xpress BIOS Rescue, Download Center, Xpress Install, Xpress Recovery2, EasyTune, Dynamic Energy Saver 2, Smart TPM, Smart 6, Q-Share και Norton Internet Security OEM), καλώδια επέκτασης SATA, καλώδια SATA και PATA, ATI CrossfireX και Nvidia SLI καλώδια κ.α.
Παρότι υπερβολικά "φορτωμένο", η Gigabyte φρόντισε να βάλει κάθετι στην σωστή "θέση" και το layout δείχνει πολύ περιποιημένο. Η θέση του P-ATA connector ίσως και να μπορούσε να είναι καλύτερη, ωστόσο δεν προβληματίζει σε καμία περίπτωση. Η ψύκτρα στο PCH (Intel P55 Express), που στο motherboard της Gigabyte, βρίσκεται στο κέντρο, είναι ιδιαίτερα ογκώδης και συνδέεται μέσω heatpipe με τις ψύκτρες στα MOSFETs, αλλά και με μία ακόμη που υποβοηθάει στην γενικότερη ψύξη του motherboard και βρίσκεται εκεί που παλαιότερα υπήρχε η νότια γέφυρα του chipset (Southbridge). Η ύπαρξη της συντελεί σε καλύτερη θερμοαπαγωγική ικανότητα συνολικά. Θα παρατηρήσατε, ότι το συγκεκριμένο motherboard, παρότι υποστηρίζει DDR3-SDRAM μνήμη σε dual channel, ενσωματώνει έξι DIMM sockets (όπως στα motherboard με το Intel X58 Express chipset που υποστηρίζει triple channel μνήμη). Το I/O backpanel διαθέτει σχεδόν τα πάντα. Μία θύρα PS/2 (για πληκτρολόγιο ή ποντίκι), δύο Firewire (μία mini), οκτώ USB2.0 θύρες (υπάρχουν ακόμη δύο header για τέσσερις θύρες USB2.0 ακόμη στο PCB), δύο θύρες combo eSATA+USB2.0, dual Gigabit Ethernet, οι κλασσικές έξι mini-jack για το οκτακάναλλο υποσύστημα ήχου (Realtek ALC889A, High Definition Audio, 2/4/5.1/7.1-channel με υποστήριξη Dolby Home Theater) καθώς και μία οπτική και μία ομοαξονική.
Ιδιαίτερα "στριμωγμένα" τα πράγματα γύρω από το socket LGA1156 λόγω του 24-phase power design αλλά υπάρχει αρκετός χώρος ακόμα και για αρκετά ογκώδεις ψύκτρες. O 8-pin 12V ATX connector δεν προσεγγίζεται πολύ εύκολα - ειδικά αν έχει ήδη τοποθετηθεί ο επεξεργαστής και η ψύκτρα πρίν εγκατασταθεί το motherboard στο case. Προτείνουμε να τοποθετήσετε μία επέκταση του καλωδίου, στον 8-pin 12V ATX connector, πρίν εγκαταστήσετε το motherboard στο case, ώστε η σύνδεση με το τροφοδοτικό να μην σας παιδέψει. Τη συγκεκριμένη "ιδιαιτερότητα" την εντοπίζουμε πάντως στην πλεινότητα των σημερινών υλοποιήσεων.
Η ψύκτρα στο κέντρο του motherboard που ψύχει το PCH (Intel P55 Express) είναι ιδιαίτερα ογκώδης. Παραδίπλα, η θύρα PCI Express x1 είναι σχεδόν...άχρηστη. Δεν υπάρχει περίπτωση να την χρησιμοποιήσετε αφού - εκτός και αν βρείτε μία ιδιαίτερα μικρή σε μέγεθος και "κοντή" - η κάρτα επέκτασης εμποδίζεται από την ψύκτρα στο κέντρο του motherboard.
Δέκα S-ATA 3,0Gbps connectors είναι υπεραρκετοί ακόμα και για τον απαιτητικό χρήστη.Οι έξι, μπλε χρώματος προέρχονται από το chipset Intel P55 Express (6 x SATA 3Gb/s που υποστηρίζουν RAID 0, RAID 1, RAID 5 και RAID 10). Ένας ακόμη ελεγκτής προσφέρει 1 x PATA (ATA-133/100/66/33) και 2 x SATA 3Gb/s connectors που υποστηρίζουν RAID 0, RAID 1 και JBOD ενώ δύο ελεγκτές τύπου JMicron JMB362, προσφέρουν 2 x eSATA και 2 x SATA με υποστήριξη RAID 0, RAID 1 και JBOD.

About Freegr network

Από το Blogger.