dualboot

Dual Boot εγκατασταση για Windows 7

ΣΗΜΕΡΑ αφού η Microsoft διέθεσε την RC 1 έκδοση των Windows 7 θα δοκιμάσουμε να κάνουμε διπλή εγκατάσταση. Σίγουρα αρκετοί δεν θέλετε να σβήσετε το παλιό σας λειτουργικό, κάτι που είναι λογικό αφού σίγουρα υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα συμβατότητας με το νέο λειτουργικό της Microsoft. Αν όμως ακόμη επιθυμείτε να δοκιμάσετε τα νέα Windows, υπάρχει η λύση της dual boot εγκατάστασης!
Βήμα 1: Δημιουργήστε ένα CD εγκατάστασης
Αν δεν έχετε κατεβάσει ακόμη την beta έκδοση των Windows 7 μπορείτε να το κάνετε είτε για 32-bit είτε για 64-bit, με περισσότερες πληροφορίες για την εγκατάσταση τους να μπορείτε να βρείτε στο site της Microsoft. Μόλις κατεβάσετε το αντίγραφο σας (είναι σε .iso μορφή) θα πρέπει να το “κάψετε” σε ένα άδειο DVD για να συνεχίσετε. Υπάρχουν πάρα πολλά free εργαλεία να χρησιμοποιήσετε για να αντιγράψετε ένα image file, όπως τα Burn4Free CD and DVD, CDBurnerXP, ImgBurn και Ashampoo Burning Studio Free. Οι συγκεκριμένες οδηγίες χρησιμοποιούν το CDBurnerXP.
Βήμα 2: Δημιουργήστε ένα partition
Αυτό είναι ίσως το μοναδικό κομμάτι της εγκατάστασης που μπορεί να σας τρομάξει λίγο, άλλα δεν θα έπρεπε. Συνήθως έχετε μόνο ένα partition στον δίσκο σας και αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε άλλο ένα, εντελώς άδειο στο οποίο θα γίνει η εγκατάσταση των Windows 7. Τα Windows Vista διαθέτουν εργαλείο που σας λύνει τα χέρια, άλλα τα XP όχι, όμως θα σας δώσουμε οδηγίες και για τα 2.
Βήμα 2.1: Δημιουργία Partition στα Windows Vista
Πριν συνεχίσετε σας ενημερώνουμε ότι παρακάτω δίνεται η εναλλακτική λύση τρίτης εφαρμογής για να κάνετε το partition σε Vista, με το GParted.
Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη και κάντε αναζήτηση για το “diskmgmt.msc”. Ένα παράθυρο με το όνομα Disk Management που σας δίνει πληροφορίες για τους δίσκους του υπολογιστή σας. Κάντε δεξί κλικ στο partition του “Disk 0″ και επιλέξτε “Shrink Volume”.
Αυτό που πρέπει να δείτε είναι πληροφορίες για την χωρητικότητα του δίσκου και το ποσοστό του, που χρησιμοποιείται. Το προτεινόμενο μέγεθος του partition είναι τα 16GB, επομένως επιλέξτε ένα μέγεθος Partition ίσο ή μεγαλύτερο με αυτό και μετά “Shrink”.
Αν είστε τελειομανής, πριν δώστε ένα γράμμα, που θα χαρακτηρίζει το νέο σας partition θα μπορούσατε να αναδιατάξετε τα γράμματα, που χαρακτηρίζουν τους οδηγούς cd ή dvd που πιθανόν να έχετε και να τους δώσετε το επόμενο γράμμα. Έτσι θα μπορέσετε να δώσετε στο νέο partition το επόμενο γράμμα του πρώτου partition, που πιθανότατα θα είναι “D”. Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητο και δεν επηρεάζει καθόλου την υπόλοιπη διαδικασία.
Κάντε δεξί κλικ στον ελεύθερο χώρο και επιλέξτε το New Simple Volume που θα σας ανοίξει έναν νέο οδηγό. Θα σας ζητηθεί να ορίζετε την χωρητικότητα του νέου partition. Αφήστε να καταλάβει όλο τον χώρο που αποδεσμεύαστε από το αρχικό partition και δώστε το όνομα που επιλέξατε. Το file system πρέπει να είναι NTFS και Allocation Unit Size default, ενώ το όνομα μπορεί να είναι οτιδήποτε, πχ Windows 7 (δείτε την εικόνα παρακάτω).
Τώρα θα πρέπει να μπορείτε να δείτε το αρχικό partition (μειωμένο) και το νέο με την χωρητικότητα και το label που ορίσατε. Προσπεράστε τις οδηγίες για τα Windows XP και πηγαίνετε στο Βήμα 3.
Βήμα 2.2: Δημιουργία partition στα Windows XP
Η διαδικασία είναι ίδια με την παραπάνω, όμως δεν χρησιμοποιούμε κάποιο εργαλείο του λειτουργικό, άλλα την εφαρμογή GParted, που μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ, και να κάψετε το .iso αρχείο σε ένα CD. Αφού έχετε έτοιμο το CD σας, βάλτε το στον οδηγό και κάντε επανεκκίνηση, επιλέγοντας το boot να γίνει από τον οδηγό CD. Επιλέξτε γλώσσα, keymap και ανάλυση οθόνης. Επιλέξτε το partition που θέλετε να μειώσετε (πιθανότατα θα ονομάζεται “dev/hda1″) και μετά επιλέξτε Resize/Move. Θα δείτε πληροφορίες για την χωρητικότητα του δίσκου. Ο χώρος που θα αποδεσμεύσετε πρέπει να είναι τουλάχιστον 16GB.
Τώρα θα μπορείτε να δείτε τον ελεύθερο χώρο που δημιουργήθηκε, κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε New. Έτσι θα ανοίξει ένα παράθυρο, το οποίο θα σας ζητά να ορίσετε τον χώρο που θα καταλαμβάνει το νέο partition και την χωρητικότητα του. Βάλτε ‘0′ τόσο στο Free Space Preceding όσο και στο Free Space Following, για να καταλάβει το partition όλο τον ελεύθερο χώρο. Δημιουργήστε το σαν Primary Partition και επιλέξτε το format NTFS.
Θα μπορείτε να δείτε το partition με την χωρητικότητα που ορίσατε. Επιλέξτε Apply.
Βήμα 3: Εγκατάσταση των Windows 7
Τοποθετείστε το DVD με τα Windows 7 στον δίσκο και κάντε boot από αυτό. Η διαδικασία εγκατάστασης είναι πολύ απλή και το μόνο, που αξίζει να σημειώσουμε είναι να προσέξτε ώστε να επιλέξτε την Custom εγκατάσταση, για να διαλέξτε το partition που δημιουργήσατε στο Βήμα 2.
ΠΡΟΣΟΧΗ: αν επιλέξτε το λάθος partition υπάρχει κίνδυνος να εγκαταστήσετε τα Windows 7 πάνω στο παλιό σας λειτουργικό και να το σβήσετε.
Αφού επιλέξτε όλες τις ρυθμίσεις θα ξεκινήσει η εγκατάσταση, που ανάλογα με το σύστημα σας θα κρατήσει 15-30 λεπτά και μετά θα σας ζητηθεία να δημιουργήσετε τον λογαριασμό σας, να δώσετε ένα κωδικό και να κάνετε τις τελευταίες ρυθμίσεις ως προς τις προτιμήσεις σας.

About Freegr network

Από το Blogger.