Δίας

Ετοιμάζονται τα όπλα λέιζερ της επιστημονικής φαντασίας

Τα όπλα του μέλλοντος θα εκτοξεύουν ακτίνες φωτονίων και θα μοιάζουν με τα όπλα λέιζερ της επιστημονικής φαντασίας όπως στο Star Wars και άλλες αγαπημένες σειρές μας.
Σύμφωνα με την 'Ημερησία' το πρώτο «όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας», όπως λέγεται στη στρατιωτική αργκό, χρησιμοποιείται στο πεδίο της μάχης από τον αμερικανικό στρατό και επειδή θυμίζει τον κεραυνό του ισχυρότερου μεταξύ των θεών ονομάστηκε «Δίας». Η επόμενη και ισχυρότερη γενιά όπλων ακτίνων λέιζερ δοκιμάζεται ήδη στο εργαστήριο, σύμφωνα με τον «Εκόνομιστ». Προς το παρόν, τουλάχιστον, ο «Δίας» δεν σκοτώνει, αλλά κυρίως χρησιμοποιείται για να προκαλεί την έκρηξη βομβών που δεν έχουν σκάσει, στέλνοντας μια ακτίνα λέιζερ ακριβείας από ασφαλή απόσταση 300 μέτρων.
Υπάρχει μόνο ένα τέτοιο όπλο σε χρήση και ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει αποκαλύψει σε ποιο πεδίο μάχης χρησιμοποιείται. Όμως, αν αποδειχτεί πετυχημένο, θα ακολουθήσει ακόμα καμιά δεκάδα μέσα σε ένα χρόνο. Η αμερικανική εταιρεία Raytheon αναπτύσσει μια άλλη μορφή του όπλου ακτίνων: Λέιζερ που μπορούν να καταστρέψουν στον αέρα εισερχόμενες βολές πυροβολικού και μικρών πυραύλων, που εντοπίζονται έγκαιρα με ραντάρ και αισθητήρες υπερύθρων.
Το όπλο (Laser Area Defence System-LADS), αν δουλέψει σωστά, αναμένεται να αποδειχτεί αποτελεσματικότερο από το πιο συμβατικό σύστημα Phalanx της ίδιας εταιρείας, το οποίο κάνει την ίδια δουλειά χρησιμοποιώντας παραδοσιακά βλήματα. Το γεγονός αυτό σημαίνει δαπανηρή κατανάλωση πυρομαχικών, ενώ σε περίπτωση μπαράζ εισερχόμενων πυρών το σύστημα αδυνατεί να αντεπεξέλθει πλήρως. Ενα ανάλογο όπλο αναπτύσσει η Boeing, για λογαριασμό και αυτή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Παράλληλα, η διοίκηση Διαστημικής και Πυραυλικής Αμυνας των ΗΠΑ αναπτύσσει ένα άλλο ακτινικό όπλο, το Joint High Power Solid State Laser, που αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2009 και σχεδιάζεται για να καταστρέφει πυραύλους, όπως οι Κατιούσα που εκτοξεύουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ή η Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Όμως, το πιο φιλόδοξο όπλο λέιζερ από όλα είναι το Αερομεταφερόμενο Λέιζερ (ABL), που αναπτύσσει μια κοινοπραξία αμερικανικών εταιρειών (Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman). To όπλο αυτό δεν δημιουργείται απλώς από ηλεκτρισμό (όπως π.χ. το LADS), αλλά με τη μείξη χημικών ουσιών σε έναν αντιδραστήρα, με αποτέλεσμα η παραγόμενη ακτίνα να είναι πολύ ισχυρότερη.

About Freegr network

Από το Blogger.