δίκτυα

Πιέζει η Ε.Ε. για την υιοθέτηση του πρωτοκόλλου Ipv6

Στην ταχεία λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μην υπάρχουν αρκετές ηλεκτρονικές διευθύνσεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες για νέες ιστοσελίδες και από καινοτόμες online εφαρμογές προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κομισιόν αποφάσισε να προωθήσει τάχιστα την επόμενη έκδοση του ΙΡ (Internet Protocol), δηλαδή του πρωτοκόλλου επικοινωνίας που χρησιμοποιείται στο Διαδίκτυο, το οποίο είναι γνωστό ως IPv6 (ΙΡ version 6).
Σύμφωνα με την 'Ημερησία' το πρόβλημα είναι ότι το υπάρχον IPv4 χρησιμοποιείται από το 1984 και μπορεί να προσφέρει μέχρι 4,3 δισ. ηλεκτρονικές διευθύνσεις (σ.σ. Πρόκειται για έναν αριθμό 8 - 12 ψηφίων που βρίσκεται πίσω από κάθε όνομα ιστοσελίδας και ουσιαστικά αναλαμβάνει το ρόλο της καθοδήγησης της κίνησης προς ένα site. Αρκετοί το παρομοιάζουν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς που χρησιμοποιούμε). Πλέον, όμως, απομένουν μόλις 700 εκατ. ηλεκτρονικές διευθύνσεις και με τους ρυθμούς που αναπτύσσεται το Διαδίκτυο, αυτός ο αριθμός θα μειωθεί στο ελάχιστο μέχρι το 2011.
Αντιθέτως, το IPv6 τη δυνατότητα για απεριόριστο αριθμό διευθύνσεων. Κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά τα επόμενα χρόνια, όταν θα απαιτηθεί σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός διευθύνσεων όσο όλο και περισσότερες ψηφιακές συσκευές θα συνδέονται στο Διαδίκτυο και θα απαιτούν τις δικές τους ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν εφαρμογές που προβλέπουν ότι όλα τα φανάρια στους δρόμους με κάμερες θα συνδεθούν στο Internet και θα μεταδίδουν εκεί εικόνα της κίνησης ώστε οι πολίτες να μπορούν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή τι γίνεται σε μία συγκεκριμένη διασταύρωση. Για να γίνει αυτό, η κάμερα στο φανάρι θα πρέπει να έχει μία συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση, το αποκαλούμενο στην αργκό των μηχανικών δικτύων, «το δικό της ΙΡ». Και αυτό είναι εφικτό μόνο με το IPv6. Σημειωτέον πως οι περισσότερες εφαρμογές στο Web και οι υπολογιστές μπορούν να διαχειριστούν IPv6 διευθύνσεις. Βλέποντας τον κίνδυνο να μην υπάρχουν διευθύνσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε την περασμένη εβδομάδα ως στόχο μέχρι το 2010 το 25% των ευρωπαϊκών εταιρειών, των αρχών και των νοικοκυριών να χρησιμοποιούν το IPv6.

About Freegr network

Από το Blogger.