Ελλάδα

Νέα πλατφόρμα για online τηλεόραση στην Ε.Ε.

Στη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσω Internet προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ενέκρινε ήδη τη χρηματοδότηση ενός ειδικού ερευνητικού προγράμματος προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ. Στόχος του Ρ2Ρ Next, όπως ονομάζεται προσωρινά το πρόγραμμα, θα είναι η δημιουργία ενός συστήματος peer-to-peer για τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων στους τηλεοπτικούς δέκτες και άλλες συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων μέσω του διαδικτύου. Το νέο σύστημα θα στηρίζεται στην τεχνολογία του BitTorent, η οποία χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο για τη διακίνηση περιεχομένου βίντεο και μουσικής μέσω του Internet, παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν είχε θεωρεί υπαίτια για την έξαρση της online πειρατείας, αντιμετωπίζοντας ένα κυνήγι μαγισσών από δισκογραφικές εταιρείες και κινηματογραφικά στούντιο.
Στη χρηματοδότηση του προγράμματος συμμετέχουν με ένα επιπρόσθετο ποσό της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ και 21 εταίροι, στην πλειονότητά τους τηλεοπτικοί φορείς, μεταξύ των οποίων το BBC και η πανευρωπαϊκή ένωση των δημοσίων τηλεοπτικών δικτύων ΕΒU.
Το Ρ2Ρ Next θα έχει τετραετή διάρκεια και στόχος του είναι η δημιουργία και προώθηση ενός συστήματος το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με τα υφιστάμενα συστήματα που χρησιμοποιούνται ήδη για τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσω Ιnternet.
Το κίνητρο: Ο συντονιστής του προγράμματος στο κέντρο ερευνών VTT της Φινλανδίας, Τζάρι Αχόλα, τονίζει ότι το βασικό κίνητρο για τα τηλεοπτικά δίκτυα είναι η μετάβαση σε ένα σύστημα μετάδοσης που δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς των επιγείων, δορυφορικών και καλωδιακών τρόπων μετάδοσης. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται και το χαμηλό κόστος που εξασφαλίζει μία πλατφόρμα μετάδοσης μέσω του Internet, όπως επισημαίνει.
Οι πρώτες εφαρμογές του νέου συστήματος εκτιμάται ότι θα παρουσιαστούν μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μία πιο σύνθετη δοκιμαστική έκδοση του συστήματος, η οποία θα επιτρέπει τη μετάδοση των προγραμμάτων απευθείας σε τηλεοπτικούς δέκτες και όχι στις οθόνες υπολογιστών, αναμένεται να παρουσιασθεί μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επιλογή της τεχνολογίας των δικτύων peer-to-peer για τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας. Τα δίκτυα peer-to-peer «σπάνε» σε κομμάτια τα προγράμματα που μεταδίδονται, με τον όγκο των δεδομένων να διανέμεται ανάμεσα σε όσους χρησιμοποιούν την εν λόγω υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί μία ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος, η οποία μελλοντικά θα είναι εξαιρετικά πιθανή λόγω του διαρκώς αυξανόμενου όγκου των τηλεθεατών που επιλέγουν το Internet για την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Πρόσφατα μεγάλοι ISPs στις ΗΠΑ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι ο τεράστιος όγκος των βίντεο που διακινούνται online δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο υπερφόρτωσης του Internet, γεγονός που θα μπορούσε μελλοντικά να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Σημειώνεται ότι ήδη στις ΗΠΑ, το 36% των Αμερικανών παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα μέσω Internet.
Tου Δ. Παπαιωάννου απο την 'Ημερησία'

About Freegr network

Από το Blogger.