«Θύματα» λογοκρισίας τα blogs, σε όλο τον κόσμο


Αντιμέτωποι με την απειλή της λογοκρισίας βρίσκονται πλέον οι blogger σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία του Τύπου. Τουλάχιστον 64 άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή για τις απόψεις που έχουν εκφράσει στις ιστοσελίδες τους στο Internet, ενώ προσπάθειες παρεμβάσεων παρατηρούνται ακόμη και σε πιο προηγμένες χώρες.
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον τα κρούσματα λογοκρισίας και κυβερνητικών παρεμβάσεων στο Internet, όπως αποδεικνύεται από τη φετινή έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία του Τύπου. To Internet βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο πολλών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα σε χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα, ενώ οι blogger βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με διώξεις αντίστοιχες αυτών που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης σε πολλά μέρη του κόσμου. Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας, πολλά καθεστώτα επιχειρούν να χειραγωγήσουν την ελευθερία έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων στο Internet έχοντας συνειδητοποιήσει τη δυναμική του μέσου, την επιρροή του στην κοινή γνώμη και τη συμβολή του στην στήριξη των δημοκρατικών θεσμών. Την αρνητική πρωτιά των περισσότερων παραβιάσεων στην online έκφραση κατέχουν η Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν, που καταλαμβάνουν τις τρεις τελευταίες θέσεις επί συνόλου 169 χωρών. Στον αντίποδα, τις περισσότερες ελευθερίες απολαμβάνουν οι blogger σε Ισλανδία, Νορβηγία και Εσθονία, οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης με σχεδόν μηδενικά κρούσματα παρεμβάσεων. Συνολικά, τουλάχιστον 64 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στη φυλακή λόγω των απόψεων που έχουν δημοσιοποιήσει στο Internet. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, η χειρότερη κατάσταση στον τομέα αυτό παρατηρείται στην Κίνα, η οποία κατέχει την 163η θέση στη λίστα, όπου τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί. Ασχημη κατάσταση επικρατεί και στο Βιετνάμ, όπου οκτώ blogger έχουν συλληφθεί από τις Αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις 14 πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι όλες οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται στις πρώτες 50 θέσεις του καταλόγου, πλην της Βουλγαρίας (51η) και της Πολωνίας (57η). Τέλος, αίσθηση προκαλεί και η σχετικά χαμηλή κατάταξη των ΗΠΑ στην 48η θέση της λίστας.
Στηn 30ή θέση με βελτιωμένες επιδόσεις. Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 30η θέση στη φετινή λίστα των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», με συνολική βαθμολογία 9,25 μονάδων. Στην προηγούμενη έκθεση, η χώρα κατείχε την 32η θέση επί συνόλου 168 χωρών.
Από άρθρο του Π. Παπαιωάννου στην εφημερίδα ' Ημερησία '

About Freegr network

Από το Blogger.