Νόμπελ Ειρήνης αφιερωμένο στο περιβάλλον της Γης


Ουάσινγκτον: Το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στον Αλ Γκορ μπορεί να οδηγήσει τους Αμερικανούς να συνειδητοποιήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της προστασίας του περιβάλλοντος και να αποδεχθούν την ανάγκη οικονομιών στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, τον περασμένο Ιούνιο, οι πολίτες των ΗΠΑ είναι πλέον πεισμένοι σε ποσοστό 77% ότι το κλίμα αλλάζει. Είναι όμως διχασμένοι για τις αιτίες της υπερθέρμανσης της Γης και για τις λύσεις που πρέπει να υιοθετηθούν.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, μόνο το 47% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπεύθυνος για τις κλιματικές αλλαγές είναι ο άνθρωπος, ενώ το 38% έκρινε ότι η απάντηση στις αλλαγές αυτές αποτελεί προτεραιότητα.
Από άλλη έρευνα της κοινής γνώμης που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ προκύπτει ότι το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων. «Η ανησυχία των Αμερικανών για το περιβάλλον έχει μεγαλώσει και το μήνυμα του Αλ Γκορ, είτε μέσω των λόγων του είτε μέσω της ταινίας του, άγγιξε πολύ κόσμο» λέει η Τζάνετ Λάρσεν, διευθύντρια ερευνών στο Earth Policy Institute, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.Όμως η αλλαγή της συμπεριφοράς των Αμερικανών θα αργήσει να φανεί σε μια χώρα όπου τα οχήματα 4Χ4 κυριαρχούν και ο κλιματισμός σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν σηκώνει συζήτηση. «Στις ΗΠΑ υπάρχει τεράστια σπατάλη ενέργειας» τονίζει ο Κέβιν Τρένμπερθ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης για το κλίμα για λογαριασμό της Επιτροπής του ΟΗΕ (IPCC) που τιμήθηκε από κοινού με τον Αλ Γκορ με το Νόμπελ ειρήνης.

About Freegr network

Από το Blogger.