Συμφωνία Ελλάδας και Microsoft επτασφράγιστο μυστικό!


Για περισσότερους από 18 μήνες η κυβέρνηση κρατούσε εφτασφράγιστο μυστικό τη συμφωνία-πλαίσιο με τη Microsoft και αρνήθηκε τουλάχιστον έξι φορές να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ως διά μαγείας την προωθεί στη Βουλή μόλις έγινε γνωστό πως το φυλασσόμενο ως κόρη οφθαλμού κείμενο διέρρευσε στο Διαδίκτυο.
Η συμφωνία, με τετραετή διάρκεια, είχε υπογραφεί στη Λισαβόνα το Φεβρουάριο του 2006 από τον πρόεδρο της εταιρείας Bill Gates και τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη. Τότε, αλλά και σήμερα, εκπρόσωποι της εταιρείας τόνιζαν πως το ελληνικό Δημόσιο δεν αναλάμβανε δεσμεύσεις και πως η συμφωνία ήταν παρόμοια με αντίστοιχες που έχει υπογράψει η Microsoft με άλλες χώρες. Αυτή η θέση εντείνει τις απορίες για τη μυστικοπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Τι λέει όμως η συμφωνία που, εκτός απροόπτου, κατατίθεται τελικά στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα;
Στα θετικά περιλαμβάνεται η δέσμευση της Microsoft για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Ελλάδα. Στελέχη της εταιρείας που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν πως το κέντρο θα λειτουργήσει ως σημείο επικοινωνίας μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, εταιρειών και πηγών χρηματοδότησης, προωθώντας νέες επιχειρηματικές ιδέες. Ενα είδος «θερμοκοιτίδας» δηλαδή...
Προμήθεια αδειών χρήσης λογισμικούΤο βασικό ερώτημα όμως που προκύπτει από την ανάγνωση της συμφωνίας είναι η αναφορά για την προμήθεια αδειών χρήσης λογισμικού της Microsoft από τη δημόσια διοίκηση. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για την προμήθεια ώς και 70.000 συστημάτων στην περίοδο έως και το 2008, με την εταιρεία να υπόσχεται «προνομιακές τιμές και όρους», ανάλογα με τον αριθμό των υπολογιστών και των αδειών χρήσης που θα αγοράσει τελικά το Δημόσιο.
Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας, αλλά και της εταιρείας, δηλώνουν πως η συμφωνία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ότι η αναφορά στους συγκεκριμένους αριθμούς είναι απολύτως ενδεικτική. Προσθέτουν πως η συμφωνία προβλέπει πως το Δημόσιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις ή προμήθειες.
Διαφορετική είναι η άποψη ανεξάρτητων φορέων. Η Ενωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων Linux (σ.σ.: το λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε ελεύθερο λογισμικό), η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδος και το Ιδρυμα για την Ελεύθερη Πληροφορική Υποδομή (FFII), γνωστοποίησαν τη διαρροή της συμφωνίας στο Διαδίκτυο, εκτιμώντας πως η συμφωνία αποτελεί «κερκόπορτα» για την άλωση του Δημοσίου από την αμερικανική πολυεθνική.
«Οταν η κυβέρνηση κλείνει συμφωνία με συγκεκριμένο προμηθευτή χωρίς να προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός, αυτό ήδη γεννά καχυποψία. Οταν αυτός ο προμηθευτής κατ' εξακολούθηση χρησιμοποιεί αθέμιτες μονοπωλιακές πρακτικές... τίθεται σοβαρό θέμα στην ανάπτυξη μιας ελεύθερης ανταγωνιστικής οικονομίας», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο αντιπρόεδρος του FFII, Αντ. Χριστοφίδης. «Θα 'θελα να ήμουν Ελληνας και να είχα δικαίωμα ψήφου», προσθέτει δηκτικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Πίτερ Χίντγιενς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δημοσίου και της Microsoft έχουν οριστικοποιήσει τις συμφωνίες που απορρέουν από τη συμφωνία-πλαίσιο, που επίσης θα κατατεθούν στη Βουλή για επικύρωση.
Εφόσον, λοιπόν, ισχύουν όλα αυτά, για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση έκρυβε επί 1,5 χρόνο μια τόσο αθώα συμφωνία;
Πηγές enet, flash

About Freegr network

1 Post a Comment:

Σύνδρομο είπε...

siga tin athoa simfoneia, "na plironi to elliniko dimosio ena soro lefta kathe xrono sti microsoft gia adies ligismikou"
ti stigmi pou polla ala kratoi ti vgazoun me open surce, linux ktl......

Από το Blogger.