Ταχύτητα πέρα από τον ήχο!...


Πτήσεις Αθήνα-Νέα Υόρκη σε λιγότερο από μία ώρα υπόσχεται ένας πειραματικός στροβιλοκινητήρας που δοκιμάστηκε στην έρημο της Αυστραλίας. Η ταχύτητά του έφτασε τα 11.000 χιλιομέτρων ανά ώρα, δέκα φορές η ταχύτητα του ήχου.
Ο κινητήρας «scramjet» (αυλοωθητής υπερηχητικής καύσης) προσφέρει τελικές ταχύτητες που μέχρι σήμερα μόνο οι πυραυλοκινητήρες μπορούσαν να προσφέρουν.
Οι σημερινοί, πειραματικοί scramjet μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε ταχύτητες άνω των Μαχ 6 (έξι φορές η ταχύτητα του ήχου) γι' αυτό και πρέπει πρώτα να επιταχύνονται με πυραύλους. Πρέπει επίσης να πετούν πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα, πάνω από το υψόμετρο των συμβατικών αεριωθούμενων.
Στη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής του Γούμερα στην Αυστραλία, ο στροβιλοκινητήρας αρχικά εκτοξεύτηκε συνδεδεμένος με έναν συμβατικό πύραυλο και πυροδοτήθηκε σε μεγάλο ύψος, όπου έφτασε σε ταχύτητα τα Μαχ 10.
Η ανάλυση των δεδομένων τηλεμετρίας θα διαρκέσει εβδομάδες, ωστόσο οι μηχανικοί είναι ήδη βέβαιοι ότι η δοκιμή πέτυχε, αναφέρει το Reuters.
Ο κινητήρας αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστραλίας και την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Αμυνας (DARPA) του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

About Freegr network

Από το Blogger.