Η Βιοτεχνολογία είναι η επιστήμη του μέλλοντος...

Θεωρείται η επιστήμη του αιώνα που διανύουμε και η συμβολή της σε πολλούς τομείς, με κυρίαρχη την αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών, προβλέπεται να είναι καταλυτική μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Η βιοτεχνολογία αξιοποιεί τις επιστήμες της βιολογίας, της χημείας, της φυσικής, της εφαρμοσμένης μηχανικής, των υπολογιστών, και της πληροφορικής και ορίζεται ως η τεχνολογία χρησιμοποίησης των βιολογικών διεργασιών για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 70.
Από τότε ανέπτυξε περισσότερες από 200 νέες θεραπείες και εμβόλια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται προϊόντα για τη θεραπεία του καρκίνου, του διαβήτη, του ιού HIV που προκαλεί το AIDS και τις αυτοάνοσες διαταραχές. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 400 βιοτεχνολογικά φαρμακευτικά προϊόντα και εμβόλια που βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση περισσότερων από 200 ασθενειών, στις οποίες περιλαμβάνονται διάφορες μορφές καρκίνων, η νόσος του Αλτσχάιμερ, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το AIDS και η αρθρίτιδα. Εξάλλου, από τη βιοτεχνολογία έχουν παραχθεί εκατοντάδες ιατρικά διαγνωστικά τεστ, μεταξύ των οποίων τα τεστ εγκυμοσύνης που πραγματοποιούνται στο σπίτι. Βέβαια, μια τόσο σύνθετη επιστήμη δεν περιορίζεται στις ιατρικές εφαρμογές. Τα περιβαλλοντικά βιοτεχνολογικά προϊόντα καθιστούν εφικτό τον καθαρισμό των αστικών λυμάτων και των βιομηχανικών αποβλήτων με μεθόδους βιολογικού καθαρισμού και στη διάσπαση και έτσι αποφεύγεται η χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών.
Οι βιομηχανικές βιοτεχνολογικές εφαρμογές έχουν οδηγήσει σε καθαρότερες διαδικασίες που παράγουν λιγότερα απόβλητα και χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και νερό σε βιομηχανικούς τομείς όπως τις χημικές ουσίες, τον πολτό και το χαρτί, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα τρόφιμα, την ενέργεια, και τα μέταλλα και τα μεταλλεύματα. Για παράδειγμα, τα περισσότερα απορρυπαντικά πλυντηρίου που παράγονται στις ΗΠΑ περιέχουν ένζυμα που βασίζονται στη βιοτεχνολογία...
Πηγή Ημεησία

About Freegr network

Από το Blogger.