Μισός αιώνας...σκληροί δίσκοι!


Ο πρώτος σκληρός δίσκος έκανε την εμφάνισή του 50 χρόνια πριν. Είχε κατασκευαστεί από την RAMAC και είχε χωρητικότητα 5MByte. Για να λειτουργήσει σωστά ήταν κλεισμένος σε ένα ειδικό ψυγείο το οποίο ζύγιζε 1 τόνο! Όπως φαντάζεστε το κόστος του ήταν αρκετά υψηλό και έφτανε τα 40.000 ευρώ για κάθε Megabyte! Σημερινοί δίσκοι είναι πολύ (μα πάρα πολύ) μικρότεροι (από 1,8 ίντσες μέχρι 3,5) και στοιχίζουν ελάχιστα, με τις τιμές να πέφτουν κατακόρυφα με τον καιρό. Αυτή τη στιγμή μπορείτε να βρείτε δίσκους με χωρητικότητα 500GByte που στοιχίζουν λιγότερο από 150 ευρώ.
Σίγουρα οι απαιτήσεις σε δεδομένα έχουν αλλάξει και η αύξηση στη χωρητικότητα δε μπορεί να χαρακτηριστεί δραματική, ίσως τα 5MB 50 χρόνια πριν να ήταν “πιο πολλά” από ότι τα 500GB σήμερα. Σκεφτείτε όμως ότι μια φωτογραφία από την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή στα 10Mpixel θα γέμιζε εκείνον τον δίσκο.
Οι σληροί δίσκοι σήμερα είναι ένα από τα ελάχιστα μηχανικά μέρη του υπολογιστή μας και ένα από τα πιο αργά σε ταχύτητα... καθυστερώντας αποτελεσματικότατα οποιονδήποτε υπολογιστή. Για αυτό ακριβώς το λόγο ένας σωστός υπολογιστής πρέπει να έχει αρκετή εώς πολύ μνήμη RAM για να μειώνεται η χρήση του σκληρού δίσκου όσο το δυνατό περισσότερο.
Τι θα φέρει το μέλλον όμως στις τεχνολογίες των σκληρών δίσκων; Στα εργαστήρια της Hitachi Global Storage Technologies μπόρεσαν να αποθηκεύσουν 354GBit ανά τετραγωνική ίντσα σε μαγνητικό μέσω κάθετης εγγραφής. Μέσα στο 2007 αναμένεται να υλοποιηθούν παρόμοιες τεχνολογίες και να δούμε τους πρώτους δίσκους 3,5 ιντσών με χωρητικότητα 1TByte (1024GB). Η ίδια η εταιρία πιστεύει ότι μέχρι το 2009 θα μπορέσει να αναπτύξει τους πρώτους δίσκους με την παραπάνω πυκνότητα εγγραφής, κάτι που θα μας δώσει χωρητικότητα 2TByte (2048GB) σε δίσκους του ίδιου μεγέθους (3,5 ίντσες), αλλά και δίσκους των 400GB για φορητούς υπολογιστές (2,5 ίντσες) και 200GB σε δίσκους των 1,8 ινστών για χρήση σε συσκευές όπως τα iPod...

About Freegr network

Από το Blogger.